• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Četvrtak, 18.04.2024 - 05:48

Zvaničnici EU i Zapadnog Balkana stigli na Brdo kod Kranja: Dijalog ključ regionalne stabilnosti i sigurnosti

Dijalog je ključ regionalne stabilnosti i sigurnosti, poručio je predsjednik Vlade Slovenije Janez Janša, čija zemlja predsjedava Vijećem Evropske unije u drugoj polovini ove godine, a pred početak samita Evropska unija - Zapadni Balkan, koji se danas održava na Brdu kod Kranja.

Tokom susreta s delegacijama koje su pristigle u Sloveniju, slovenski premijer Janez Janša obavio je razgovor s predsjednikom Bugarske Rumenom Radevom i premijerom Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevom, kao i Šarlom Mišelom, predsjednikom Evropskog vijeća, i Ursulom fon der Lejen, predsjednicom Evropske komisije.

Slovenski premijer je tokom susreta s visokim zvanicama, a pred početak samita Evropska unija - Zapadni Balkan, razgovarao o važnosti brzog rješavanja otvorenih bilateralnih pitanja kako bi se otvorio put za početak pristupnih pregovora za članstvo u EU kada je u pitanju Sjeverna Makedonija.

Na Brdo kod Kranja pristižu evropski zvaničnici, a predsjednik Vlade Slovenije dočekao je i razgovarao s francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom, njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, Majklom Martinom, premijerom Republike Irske, austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom, mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem...

Kada su u pitanju regionalni čelnici sa Zapadnog Balkana, slovenski premijer dočekao je i razgovarao sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem, predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem...

  • bhrt.ba
  • 06.10.2021 - 11:10

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI