• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    16 °C
  • Četvrtak, 23.09.2021 - 10:58
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Biden razgovarao s Netanyahuom: SAD podržava prekid vatre između Izraela i Hamasa

Američki predsjednik Joe Biden obavio je još jedan u nizu telefonskih razgovora s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom te je istakao kako Sjedinjene Američke Države podržavaju prekid vatre između Izraela i palestinskog Hamasa.

O prekidu vatre američki predsjednik razgovarao je po prvi put nakon dvije sedmice od eskalacije sukoba između izraelskih vojnih formacija i organizacije Hamas.

"Tokom telefonskog razgovora s izraelskim premijerom Biden je pružio podršku prekidu vatre i razgovarao o mogućem američkom angažmanu s Egiptom i drugim partnerima u ostvarivanju tog cilja", stoji u saopćenju Bijele kuće.

Iako su zastupnici Demokratske stranke u Kongresu tražili jači angažman Bidena u zaustavljanju nasilja naročito u Gazi, mnogi ističu kako se Biden opredijelio na diplomatski način okončavanja sukoba potičući zaustavljanje neprijateljstva, umjesto izričitog poziva Izraelu da odustane od napada na Gazu.

"Naš fokus, naš cilj, svaka pojedinačna akcija, svaka naša izjava je s ciljem smanjenja nasilja i okončanja sukoba na terenu", rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

Ovo je ukupno treći razgovor američkog predsjednika i izraelskog premijera od početka novih izraelsko-palestinskih sukoba. Do sada, Joe Biden je nekoliko puta istakao kako Izrael ima pravo na odbranu od raketnih napada. Američki predsjednik Biden ipak je ostao ustrajan u tome da Izrael ima pravo na odbranu od raketnih napada Hamasa, te je naglasio kako ne vjeruje da je Izrael pretjerao u zračnim napadima na Gazu.

Međutim, zahtjevi zastupnika Demokratske stranke koji se tiču prekida vatre sve su snažniji. Više od 25 zastupnika u Kongresu potpisalo je zajedničku izjavu u kojoj se traži odlučnija reakcija američkog predsjednika kada je riječ o ovom sukobu.

"Mislim da administracija mora snažnije gurnuti Izrael i Palestinu u smjeru zaustavljanja nasilja, uspostave prekida vatre te da prekinu ta neprijateljstva i vrate se u proces rješavanja dugotrajnog sukoba", rekao je zastupnik iz Kalifornije Adam Schiff.

U međuvremenu, dok javnost još uvijek čeka reakciju SAD-a u izraelsko-palestinskom sukobu, širom Sjedinjenih Američkih Država održavaju se protesti u znak podrške Palestincima u Gazi. Najveće demonstracije trenutno se održavaju u Detroitu gdje se nalazi najveća arapsko-američka zajednica u ovoj državi.

  • klix.ba / Radio Bihać
  • 18.05.2021 - 12:31

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI