• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    20 °C
  • Ponedjeljak, 02.08.2021 - 21:09
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Erdogan i Biden o mogućnostima saradnje u oblastima od zajedničkog interesa

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da su na samitu lideri zemalja članica Sjevernoatlantskog saveza (NATO) odlučili poduzeti korake koji će ojačati savez u vojnom smislu i političkoj dimenziji saradnje unutar saveza.

"Odlučili smo poduzeti korake koji će ojačati političku dimenziju NATO-a, istovremeno čineći NATO vojno jačim. Povećana je i odgovornost koju NATO mora preuzeti u zaštiti globalne stabilnosti. Vrijeme je preuzimanja odgovornosti, a ne bježanja od njih. NATO savez mora imati aktivnu ulogu u sklopu svog sigurnosnog kišobrana sve od Mediterana, preko Crnog mora, Evrope do Azije", poručio je Erdoganu ponedjeljak  nakon samita lidera zemalja članica NATO-a, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema njegovim riječima, na samitu su razmijenili mišljenja o prijetnjama i izazovima sigurnosti NATO-a na strateškoj razini.

Erdogan se dotakao i borbe protiv terorizma navodeći da je Turska u prekograničnim operacijama od terorista očistila više od 8.200 kilometara kvadratnih.

Turski predsjednik je izrazio nadu da će svi NATO saveznici ostaviti po strani plitke političke račune i pokazati pravu solidarnost s Turskom.

"NATO saveznicima smo jasno ponovili da podrška teroristima PYD/PKK-a mora biti prekinuta", rekao je Erdogan.

Podsjetio je da je teroristička organizacija YPG/PYD tokom vikenda gađala bolnicu u sirijskom Afrinu i ubila 14 nevinih civila.

Turski predsjednik se dotakao i sastanka s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, održanom u Bruxellesu na marginama NATO samita.

"Saglasni smo o efikasnom i redovnom korištenju direktnih kanala dijaloga, kako i dolikuje saveznicima i strateškim partnerima", rekao je Erdogan.

Kako je kazao, smatraju da ne postoji nerješivo pitanje u odnosima Turske i Sjedinjenih Američkih Država.

"Na konstruktivan način smo razmotrili mogućnosti saradnje u oblastima od zajedničkog interesa. Predsjedniku Bidenu sam ponovio naš pristup u vezi sa sistemima S-400, isto sam ponovio i za pitanje aviona F-35", kazao je Erdogan.

U okviru samita Erdogan je održao sastanak i sa britanskim premijerom Borisom Johnsonom.

"Uzajamno smo naglasili važnost koju pridajemo našoj bilateralnoj i regionalnoj saradnji kao prijatelji, saveznici i strateški partneri, i naša volja je da to održimo", rekao je Erdogan.

O bilateralnim i regionalnim pitanjima razgovarao je i sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

  • vijesti.ba
  • 15.06.2021 - 10:05

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI