• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    11 °C
  • Ponedjeljak, 25.10.2021 - 13:22

Izetbegović: Ovo je najdirektniji udar na Dejtonski sporazum

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović obratio se danas novinarima nakon sastanka sa Draganom Čovićem i Nikolom Špirićem.

Odgovarajući na pitanja novinara, Izetbegović se osvrnuo i na projekat "Samostalna RS u okviru Dejtonske BiH", koju je jučer na konferenciji za novinare predstavio lider SNSD-a Milorad Dodik. Izetbegović kaže da taj projekat nije provodiv, te da će sve biti oboreno ili odlukama OHR-a ili Ustavnog suda BiH.

- Samo bez potrebe ulazimo u situacije koje dalje rastjeruju investitore, mlade ljude, prave problem svima nama u BiH. To su te tvrdoglave inat politike kojima svjedočimo i posmatramo ih 30 godina na Balkanu - naveo je predsjednik SDA.

Najavio je da će se u petak u Banjaluci na sjednici Predsjedništva SDA očitovati i o ukazu prema kojem u RS-u ne važe izmjene Krivičnog zakona BiH, koje je donio bivši visoki predstavnik Valentin Inzko, a kojima se krivično kažnjava negiranje genocida i drugih zločina.

- Ova situacija koju imamo i položaj naših povratnika u RS-u je razlog da idemo u Banjaluku, da budemo s njima. Očekujemo odluke OHR-a, a od Ustavnog suda inicirat ćemo da se o tome očituje. Ovo je dosad najdirektniji udar na Dejtonski mirovni sporazum. Ne možete vi udariti na mirovni sporazum a da ne udarite na sami mir - poručio je Izetbegović.

Od OHR-a, kaže, očekuje da se upusti u borbu sa separatističkim i secesionističkim politikama u RS-u.

- Morat će se tome stati ukraj. Tome će se morati suprotstaviti pravosudni sistem u BiH, sigurnosne službe, a ako se udari na teritorijalni integritet - Oružane snage BiH, OHR, međunarodna zajednica, mi... - govori Izetbegović.

Govorio je i o blokadi imenovanja nove Vlade FBiH, naglasivši da HDZ već tri godine ima cilj da ishodi rješenja za koja je zainteresovan po pitanju Izbornog zakona. O tome na današnjem sastanku, govori, nije bilo govora.

- Gospodin Špirić insistira na komunikaciji, traži da se razgovara. Ja nemam ništa protiv, samo nisam za taj format Čović, Dodik i ja. Dakle, ili tete-a-tete sastanak sa Dodikom ili širi sastanak delegacija. Iz onoga što sam razgovarao sa Špirićem, ima prostora u smislu da se neke stvari pogrešno shvataju. Recimo, srpska strana shvata da mi namjerno radimo neke stvari koje su na štetu RS-a, kao npr. kada je u pitanju stavljanje imovine u funkciju.

Mi nemamo namjeru kočiti investicije u RS. Kada su u pitanju gradnje elektrana na Drini sa Srbijom, mi smo spremni da to pomognemo, samo mora biti ispoštovana država. Kada je u pitanju državna imovina u RS-u, također smo spremni da pomognemo. Treba staviti i vojnu i državnu imovinu u funkciju. Spremni smo da pomognemo svaku investiciju u BiH, uključujući i RS - rekao je Izetbegović.

Pojašnjava da mu je Čović danas ponovio da "oni više nisu spremni na brisanje etničkog prefiksa".

- On smatra da se to i ne treba zvati prefiksom, da se radi o fundamentalnom pravu, recimo, Hrvata u BiH. Dakle, odustaje od nečega što je bio spreman prihvatiti kroz Aprilski paket. Teško da može doći do brisanja tog prefiksa. Ja ne vidim načina da implementiramo presudu Suda za ljudska prava u Strazburu, a gospodin Čović je sa mnom u Mostaru prije godinu dana potpisao da ćemo to uraditi. A ja ne vidim načina da to uradimo ako ne izbrišemo te prefikse. Mi tu ostajemo na dispoziciji, spremni da tu stvar uradimo, ali imamo odustajanje HDZ-a po tom pitanju - dodao je Izetbegović.

Upitan ukoliko ga u petak tokom boravka u Banjaluci Dodik pozove na razgovor, Izetbegović je rekao kako je spreman s Dodikom se susresti 1 na 1 kako bi vidio "radi li se zaista o nekim pogrešnim predstavama".

- Možda se još uvijek daju stvari zaustaviti. Dakle, spreman sam na razgovor i po pitanju deblokade. Mislim da se elegantno može izaći iz ove situacije koju sada imamo kada je u pitanju primjena Inzkovog zakona i spreman sam s njim o tome direktno razgovarati 1 na 1. Kada budem u Banjaluci, neću imati vremena za to, jer sam cijeli dan u programu, ali može se to desiti u danima koji su pred nama - odgovorio je Izetbegović.

Pitanje je bilo i koji je to elegantan način izlaska iz situacije kada je u pitanju Inzkov zakon.

Predsjednik SDA napominje da je Parlament BiH imao vremena 15-20 godina da donese jedan takav zakon. Ali to nije urađeno i Inzko je bio prisiljen da ga donese.

- Između ostalog, i da spasi vlastiti obraz jer su u njegovom mandatu dodijeljena odlikovanja presuđenim ratnim zločincima Karadžiću, Plavšićki itd. Tako da je praktički čovjek bio prisiljen da to uradi na kraju mandata. Ali još uvijek možemo donijeti taj zakon i staviti Inzkov van snage ili zatražiti od OHR-a da ga povuče, ako isti ili sličan mi donesemo u ovoj skupštini. To je izlaz - istakao je Izetbegović.

Kaže da je čuo kako bi srpska strana mogla biti zainteresovana da se Jasenovac direktno stavi u taj zakon, a, kako navodi, u tome ne vidim nikakav problem.

- A za ostalo je jako sužen prostor za pregovore. I zato ih ja i izbjegavam u ovome formatu. Jer, ne možete pregovarati o Ustavu, Dejtonskom mirovnom sporazumu, poziciji OHR-a, vraćanju na neki izvorni Dejton. Ja o tome neću da pregovaram, ni pod koju cijenu. Kad neko ne poštuje Ustav, Dejtonski sporazum, OHR, Evropsku konvenciju o osnovnim ljudskim pravima i slobodama, ja ne vidim gdje je prostor za pregovore - dodao je Izetbegović.

  • vijesti.ba
  • 13.10.2021 - 13:23

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI