• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    -4 °C
  • Srijeda, 19.01.2022 - 06:28
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

USK: Zastupnici SDA u Kantonalnoj skupštini tvrde da je krajnje vrijeme za smjenu vlasti u ovom dijelu BiH

Na današnjoj  konferenciji za novinare , zastupnici SDA u Skupštini USK ponovili su  da je krajnje vrijeme za smjenu vlasti u ovom kantonu, ocjenivši  sadašnju političku situaciju neprihvatljivom.

Govorili su i o nedavnoj posjeti predsjednika SDP-a  Bosne i Hercegovine , Nermina Nikšića , te njegovim  istupima u medijima. Smatraju da konkretno u ovom slučaju nije dovoljno dobro informisan.

"Iskreno  se nadamo da je tako, jer vjerujemo da je gospodinu Nikšiću prezentirano pravo stanje u svim resorima, kao i politička situacija u našem kantonu, da ne bi u svojim medijskim istupima sve to branio i podržavao. Da je upoznat sa stanjem u obrazovanju, zatim odnosnom prema borcima, odnosom prema Domu zdravlja Bihać i konkretno gradu Bihaću, sigurni smo da ne bi štitio politički koncept  Narodnog evropskog saveza (NES). Hitno je potrebna promjena, odnosno ostaviti NES van vlasti do kraja ovog mandata, jer u ovom "političkom mraku"  funkcioniraju jedino njihovi ciljani konkursi za zapošljavanje u svim institucijama", kazao je Jasmin Musić  predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini USK.

Na današnjoj press konferenciji je rečeno da demobilisanim borcima već dva mjeseca nisu isplaćene egzistencijalne naknade.

" Naknade borcima nisu ispalaćene za deseti i jedanaesti mjesec, što je nedopustivo. Premijer se javno hvali podatkom da u ovom trenutku na računu imaju oko 40 miliona KM, pa mislim da se naši borci s razlogom pitaju zašto onda ne dobijaju svoje ionako male naknade. Podsjećam, naš kanton je među zadnjima usvojio izmjene i dopune ovog zakona i nedugo nakon toga ponovo problemi",  izjavio je zastupnik Asmir Ćufurović.

Bilo je riječi i o  situaciji u obrazovanju, odnosno sindikalnom nezadovoljstvu odnosom resornog ministra i kompletnog saziva trenutne Vlade USK.

" Sindikat prosvjetnih radnika upozorava na nepostojanje socijalnog dijaloga, nepoštivanje Kolektivnog ugovora, ali i niz drugih diskriminatornih poteza i odluka. Potpuno razumijemo njihovu frustraciju činjenicom da su svim ostalim budžetskim korisnicima povećane plate, a da se njihovi zahtjevi i potrebe najčešće ignoriraju. Uvode im se neke novine bez adekvatne opreme i edukacije, dok je priča o Pravilniku za zapošljavanje zapravo samo potvrda načina rada i ponašanja trenutnog saziva Kantonalne vlade", riječi su zastupnice Zinaide Hadžić.

 

  • Radio Bihać
  • 02.12.2021 - 15:34

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE VIJESTI

OBAVIJESTI

VIDEO