• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Nedjelja, 28.04.2024 - 06:26

Kakvim blokadama EU puta BiH prijeti Zoran Milanović!?

vijesti.ba

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je prije nekoliko dana poručio da će se njegovo zalaganje za Hrvate u BiH " tek vidjeti".

"Za par mjeseci BiH neće moći ići naprijed u EU-u ako se pravo Hrvata ne vrati", kaže Milanović.

Milanović očigledno planira nakon izbora u Hrvatskoj biti i premijer susjedne zemlje, te kroz EU postaviti uslove za članstvo BiH. 

Davor Gjenero, politolog i nezavisni politički konsultant, za Vijesti.ba kaže da su i ranije izjave Milanovića nedorasle.

- Izborni zakon je interes Hrvata u Bosni i Hercegovini. Zalaganje za bh. članstvo u EU je širi interes od izbornog zakona, to jedino protuevropski akteri u Hrvatskoj poput predsjednika Hrvatske pokušavaju svesti na isto i pokušavaju stvarati nekakav koncept uvjetovanja ispunjavanja interesa Hrvata u BiH sa hrvatskom podrškom članstvu. Izrazito nedorasla izjava predsjednika Milanovića nije stav sadašnje administracije i to nije stav većine u hrvatskoj političkoj areni. Milanović je već jednom sa nekim interesima u BiH želio uvjetovati proširenje NATO saveza. To su jednostavno potezi populističkog političara koji ne razumije multilateralizam i principe Evropske unije, navodi Gjenero.

Ovaj analitičar kaže da je otvaranje pregovora prije svega pobjeda BiH.

- U kontekstu činjenice da se Hrvatska izrazito i snažno zalagala za pregovore, da je hrvatski premijer izrazito aktivan bio u evropskom vijeću da se to postigne i to jeste njegova politička pobjeda. To jeste nešto što je u interesu Republike Hrvatske jer to znači da se susjednu državu, koja je mogla biti izložena većim negativnim patogenim utjecajima prije svega Rusije, potiskuje iz zone rizika, povećava se politička stabilnost, povećava se vjerovatnost za uspješnije regulisanje procesa ilegalnih imigracija. Sve to je hrvatski interes i to zaista jeste pobjeda Republike Hrvatske. Od kada je Hrvatska ušla u EU povremeno su se javljave inicijative za potporu članstvu BiH u Uniji. Prva je bila tadašnja ministrica Vesna Pusić sa svojim specifičnim modelom. Nikada Hrvatska ni na koji način nije zaustavljala integraciju BiH i uvijek to gledala kao projekt koji je u državnom interesu", kazao je. 

Dodaje da je politika ove Vlade bila politika više Evrope. 

- Hrvatska se cijelo vrijeme ovog mandata zalagala za jačanje evropskih institucija. Zalaganjem za BiH se zalaže za širenje i stabilizaciju jugoistočne margine Evropske unije. U svakom slučaju, sa BiH u evropskim procesima - EU postaje stabilnija i bolja, smatra Gjenero.

  • vijesti.ba
  • 19.03.2024 - 09:31

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI