• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Srijeda, 01.05.2024 - 04:31

Prva konferencija informacijskih tehnologija u Bihaću

Skrenuti pažnju na važnost IT sektora, kao jednog od sektora s najvećim potencijalom rasta

Prva konferencija informacijskih tehnologija pod nazivom BeIT biće upriličena u Bihaću 10. maja ove godine. Kako je najavljeno na jučerašnjoj konferenciji za novinare, BeIT je prva konferencija IT-a u Bihaću, koja za cilj ima promociju informacijske tehnologije uz predavanja i panel diskusije.

Zbog sve većeg odlaska mladih u zapadne zemlje, konferencija pored ostalog ima za cilj i da se lokalnoj zajednici, kompanijama, studentima i srednjoškolcima skrene pažnja na važnost IT sektora, kao jednog od sektora s najvećim potencijalom rasta i slobodnih radnih mjesta kako u svijetu tako i u Bosni i Hercegovini. Radi se o jednom od rijetkih sektora u kojem mjesto, komunalna i ostala infrastruktura nisu presudni za obavljanje djelatnosti, kao i dobijanje posla, pa se tako pruža veća šansa za mlade ljude da započnu svoju karijeru u IT industriji.

Predavači na konferenciji biće stručnjaci iz područja cloud computinga, vođenja projekata i digitalne transformacije, web i mobile developmenta, umjetne inteligencije, machine learninga i IoT-a, koji predstavljaju vodeće stručnjake iz ovih oblasti u Njemačkoj, Sloveniji, Rumuniji i Bosni i Hercegovini.

Organizatori konferencije su Razvojna Agencija USK, Univerzitet u Bihaću i IT kompanije iz Bihaća okupljene u organizaciju „Bihać Developers“. Među glavnim sponzorima konferencije je svjetska kompanija Microsoft i američka organizacija World Chicago, ali su značajnu podršku dali i premijer USK Husein Rošić, Ministarstvo privrede USK, te Grad Bihać. 

  • Radio Bihać
  • 28.03.2018 - 09:25

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI