• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Subota, 04.05.2024 - 09:55

U Bihaću prezentiran Program "Zdrave zajednice u BiH"

U Bihaću je danas održana prezentacija Programa „Zdrave zajednice u Bosni i Hercegovini“. U općinama i gradovima Federacije BiH provodi se promocija programa „Zdrave zajednice u BiH“, u okviru kojeg će više od 1.000.000 građana biti upućeno u ključna znanja iz oblasti prevencije teških oboljenja.

Tako će se povećati učešće građana u zagovaranju i aktivnostima na promociji zdravlja u lokalnim zajednicama.

Program je usmjeren na uključivanje žena, muškaraca i mladih u stvaranje zajednica koje će usvojiti i provoditi zdrave životne stilove i osigurati strateški pristup općina u području prevencije bolesti i promociji zdravlja. 

Program organizira Federalno ministarstvo zdravstva u saradnji sa Institutom za populacioni razvoj, koji ga implementira.

Fokus programa će biti na najčešćim faktorima rizika za obolijevanje, dakle cilj mu je prevencija bolesti. Kako doznajemo od doktorice Vildane Doder iz Federalnog ministarstva zdravstva, bh. populacija najčešće obolijeva od kardio-vaskularnih oboljenja, dijabetesa melitusa i malignih neoplazmi, pa će najviše riječi biti o tim oboljenjima. Pored toga Program će se baviti i mlađim populacionim skupinama u smislu očuvanja reproduktivnog zdravlja i u smislu usvajanja zdravih stilova življenja.

S obzirom da preveniranje teških oboljenja zahtijeva uključivanje različitih društvenih sektora, njegova realizacija je zahtijevan posao. Zbog toga se ovaj Program, pojašnjava doktorica Doder, ne može osloniti samo na zdravstveni sistem. Nužna je, kako kaže, intersektorska saradnja svih ključnih aktera. To su prije svega gradska uprava, sektor socijalne zaštite, obrazovanja, kao i nevladine organizacije.

Koncept programa Zdrave zajednice u BiH je da se obavi jedan zagovarački proces, zatim da se mobilizira zajednica i da se onda započne sa odgovarajućim intervencijama, poručila je doktorica Doder. Kao ključne riziko faktore ona ističe bolesti ovisnosti, na prvom mjestu pušenje.

  • radiobihac.com
  • 24.04.2024 - 14:48

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI